Zwerkbal
HP Home

HP Photo page

HP Cool stuff

HP Games

HP Lego

HP Boeken

HP Personages

HP Zweinstein

HP Uitreksels

HP computer en cheats

HP Zwerkbal

HP J.K. Rowling

HP De Films

HP Gastenboek

Contact Page




Zwerkbal

Zwerkbal is de populairste sport in de tovenaarswereld en wordt door vrijwel iedereen gevolgd. In een team zitten zeven spelers, een wachter, drie jagers, twee drijvers en een zoeker. De wachter moet er voor zorgen dat de drie jagers niet scoren met de slurk. Dit is een bal die ongeveer zo groot als een voetbal is. Het spel wordt vliegend op je bezem gespeeld en scoren doe je door in 1 van de op vijftien meter hoogte geplaatste ringen die als doelen fungeren te gooien.
De twee beukers, dit zijn zwarte ballen, worden gebruikt om het andere team te raken. Het is aan de drijvers om het eigen team te beschermen en om juist het andere team proberen te raken. Tenslotte is er de gouden snaai, ter grootte van een walnoot en zoals de naam al doet vermoeden, goud van kleur. De snaai is de belangrijkste bal in het veld. Als hij gepakt wordt door een zoeker krijgt het team 150 punten, dit betekend bijna altijd een overwinning. Het is echter niet gemakkelijk om de snaai te vangen, hij is extreem snel en wendbaar en natuurlijk heel klein.

De regels voor zwerkbal werden voor het eerst vastgelegd in 1750. Een time-out mag genomen worden met een maximale lengte van twee uur. Verder zijn toverstokjes toegestaan op het veld, ze mogen alleen niet gebruikt worden. Net als in ieder ander spel worden er natuurlijk vele tactieken gebruikt zoals de beroemde Spatsky schijnbeweging (een zoeker doet alsof hij de snaai ziet maar trekt vlak voor de grond weer op). Misschien wel het belangrijkste bij het zwerkbal zijn de bezems (misschien maak ik nog eens een overzicht van de verschillende soorten en hun eigenschappen). Ze hebben zich over de jaren zo ontwikkeld dat ze steeds comfortabeler, sneller en mooier worden.

Verder is het niet gemakkelijk om scheidsrechter te zijn en vooral vroeger niet. Er is zelfs al eens een scheidsrechter overleden, naar verluid door iemand uit het publiek. Daarnaast is het ook heel zwaar om alle 14 spelers in de gaten te houden, de scheidsrechters hebben dan ook vaak last van hun nek. Verder moeten de scheidsrechters heel goed bestand zijn tegen gemene spelers om ze niet te betoveren.

Zwerkbal wordt gespeeld in een ovaal stadion en in het midden van dat stadion zit een cirkel waarvandaan de ballen worden losgelaten. Wanneer een goal wordt gemaakt, door de slurk door 1 van de drie ringen te schieten, dan krijgt het team 10 punten. Zoals al gezegd, de gouden snaai is de belangrijkste bal van het spel. Als deze wordt gepakt dan verdient het team 150 punten en dan is het spel bijna altijd afgelopen.

Er zijn in totaal 700 manieren om tijdens Zwerkbal een overtreding te begaan. Hierbij zitten wel de overtredingen als "Je mag een tegenstander niet met een bijl aanvallen" of "Je mag de bezem van een tegenstander niet in brand zetten" bij. Hieronder staan een paar van de spelregels die bij Zwerkbal gelden. De 700 regels zijn opgesteld naar aanleiding van de eerste finale van de eerste wereldcup in 1473. Bij deze wedstrijd vonden AL deze overtredingen plaats.

Een speler mag zo hoog vliegen als hij maar wil, maar hij mag het veld niet verlaten. Als ze het spel wel verlaten dan wordt de slurk aan de andere partij gegeven.
De aanvoerder van het team mag een timeout aanvragen bij de scheidsrechter. Dit is de enige tijd dat spelers met hun voeten de grond mogen raken.
Penalties mogen door de scheidsrechter gegeven worden, verder moet de scheidsrechter zelf ook heel goed kunnen vliegen en ze moeten zelf Zwerkbal kunnen spelen.
Fysiek contact is niet toegestaan bij zwerkbal, ook mag je niet wisselen, ook niet als je een blessure hebt.
Tenslotte kan een Zwerkbalwedstrijd alleen afgelopen zijn als de gouden snaai is gepakt of wanneer de beide aanvoerders aangeven dat ze willen stoppen.

Het veld
Olivier bij het doel
De bezems

Er is een groot assortiment aan bezems (allen te koop bij Zwik & Zwachtels Zwerkbalpaleis). Hieronder een verzameling met daarachter het jaar waarin hij gebouwd is (indien bekend natuurlijk):

Zilveren Pijl: een heel oude, maar net zo degelijke bezem. Zeer betrouwbaar, helaas zijn ze uit de handel genomen.

Hommel: een bezem voor het hele gezin. Veilig, betrouwbaar en met ingebouwde Anti-Diefstal Zoemer <
Uit: De Vuurbeker blz. 77, volgens reclameboodschappen.

Vallende Ster: ouderwetse en meest goedkope bezem. Voor beginnende vliegers is deze nog geschikt, maar gaat te langzaam om er Zwerkbal mee te spelen.

Helleveeg 5: de voorganger van de Helleveeg 7, net als de Vallende Ster een goede beginnersbezem, maar niet al te snel.

Helleveeg 7: Stabieler en wat sneller dan model 5.
Komeet 260: Vergelijkbaar met de Helleveeg 7, misschien ietsje sneller. Oud, maar nog steeds een prima bezem.

Nimbus 2000: De eerste echte zeer goede Zwerbalk-bezem. Rank met een mahonie steel en een extra lange staart van hele rechte twijgjes. Op de steel staat met gouden letters 'Nimbus 2000'. Reageert goed en heeft al een behoorlijke snelheid.

Nimbus 2001 (1992): De verbeterde versie van de 2000. Nog iets sneller en vooral stabieler.

Vuurflits (1993): Deze hypermoderne racebezemsteel is uitgerust met een gestroomlijnde essen steel van absolute topkwaliteit, diamanthard gelakt en voorzien van een handgemaakt, individueel kenteken. Elk speciaal geselecteerd berkentwijgje van de staart is bijgeschuurd tot de hoogste graad van aërodynamische perfectie, waardoor de Vuurflits beschikt over een ongeëvenaarde balans en volmaakte accuratesse. De Vuurflits accelereert in tien seconden vanuit stilstand naar 250 kilometer per uur en is voorzien van een ingebouwde, onverslijtbare rembezwering.
Uit: De gevange van Azkaban blz. 41/42, volgens Zwik & Zwachtels Zwerkbalpaleis.
Nu is de bovenstaande lijst het huidige assortiment met bezems. Men had er vroeger natuurlijk ook al een paar en die vind je hieronder terug:

Eikschacht 79 (1879): Fraaie bezemsteel met een dikke eiken steel, ontworpen in 1879. De steel was bestemd om lange afstanden mee te vliegen en was door zijn slechte wendbaarheid helaas niet geschikt om zwerkbal mee te spelen. In 1935 was het Carolien Lindenberg die voor het eerst per bezem de Atlantische Oceaan overstak en mede hierdoor verdiende de eikschacht een plekje in de geschiedenisboeken.

Maanstraal (1901): Dit was de eerste bezem die door zwerkballers werd omarmd. Het voordeel van de steel was dat hij zelfs tot grote hoogtes goed hanteerbaar bleef. De maker, Gloria Inde, kon echter de grote vraag niet aan en kon daarmee niet voldaan aan de wensen van alle zwerkballers.

Helleveeg 1 (1926): Deze bezem (en later ook de Helleveeg 2 en 3) was speciaal ontworpen voor sportieve doeleinden (zwerkbal dus voornamelijk). Het voordeel van deze bezemsteel was dat de Helleveeg bijzonder goed was in het bochtenwerk en mede daarom werd het een grandioos succes. Doordat er een Helleveeg fabriek was opgericht kon de Helleveeg een monopoliepositie verwerven in de toelevering van bezems voor alle zwerkballers.

Komeet 140 (1929): Het mooie van dit model (en later ook de Komeet 180) was dat er een rembezwering was geïnstalleerd welke ervoor zorgde dat zwerkballers minder kans liepen om buitenspel te lopen of de doelringen voorbij te snellen. In één klap werd de Komeet hiermee de favoriete bezem van veel Britse en Ierse teams.
Dondersteel (1940): Deze bezem uit het Zwarte Woud was weliswaar uiterst veerkracht, maar kon nooit tegen de snelheden van de Helleveeg en de Komeet op.
Toverformule 1: Ook een mislukking, de toverformule was weliswaar een heel snelle bezem. Hij verloor echter kracht tijdens het stijgen en kon daarmee nooit een serieuze concurrent voor de zwerkbal bezems worden.

Vallende Ster (1955): Het grote nadeel van de Vallende Ster was dat hij, naarmate hij ouder werd, snelheid en hoogte verloor.

Nimbus 1000 (1967): De Nimbus betekende de doorbraak in de bezemwereld. Nog nooit was er zo'n snelle (tot 160 km per uur), wendbare (360° draaien op elk punt in de lucht) en betrouwbare bezem op de markt gebracht. Tel daar nog het bedieningsgemak dat gelijk aan de Helleveeg stond bij op en je hebt direct de meest favoriete bezem van alle zwerkbalteams in Europa. Mede door de opvolgende goede modellen (Nimbus 1001, 1500 en de 1700) bleef Nimbus marktleider in de bezemverkoop.

Twijger 90 (1990): De Twijger was bedoelt als concurrent van de Nimbus. Hoewel de bezem mooi was afgewerkt en een aantal leuke snufjes kende (ingebouwde Waarschuwingsfluit en een Zelfkammende Takkenbos), trok hij krom wanneer de Twijger hoge snelheden bereikte. Dit zorgde ervoor dat de Twijger nooit een doorslaand succes kon worden.
De snaai